Yhteystiedot

Alavuden Seudun Diabetesyhdistys ry

Puheenjohtaja Matti Yliselä
P. 0400 761 432
Sp. matti.ylisela(at)pp.inet.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:34708 kpl

Uutiset

Insuliini kynien ja neulojen hävitys ohjeet, (ETAPPI)

07.01.2019

Tietoomme on tullut, että diabeteshoitajien neuvot insuliiniruiskujen ja -kynien hävityksestä ei aina kohtaa meidän ohjeistuksen kanssa.

Käytetyt insuliiniruiskut ja -kynät on luokiteltu pistäväksi ja viiltäväksi jätteeksi, eikä niitä saa laittaa kodin jäteastiaan. Kodin jäteastiasta jätteet päätyvät jätevoimalamme. Jos piikit laitetaan jäteastiaan syntyy riskejä jo ihan tyhjennysvaiheesta siihen, kun jäte päätyy jätevoimalaan. Jätevoimalalla taas ei ole lupaa polttaa kyseistä riskijätettä, jonka vuoksi sitä ei voida myöskään laittaa sinne. Käytetyt insuliinikynien terät ja ruiskut tulee pakata tiiviiseen astiaan, esim. kannelliseen muovipurkkiin tai tyhjään kartonkitölkkiin ja palauttaa apteekkiin. Apteekissa lääkejätteet otetaan maksutta vastaan. Tämä asia on neuvottu näin myös Etappi-aviisin lajitteluohjeissa, joka jaetaan kotitalouksiin aina keväisin ja syksyisin.

 

Tässä linkki nettisivuillamme olevaan ohjeistukseen: https://www.etappi.com/index.php?cID=1253&ctask=check-out&ccm_token=1545207799:61c2c955afbd44613094bb458b3a78cc

Sivulta löytyy myös ”Lääkejäteopas”, jossa on myös tiivistettynä asiaa lääkejätteistä.

 

Lajitteluohjeet näiden suhteen voivat olla eriävät eri puolella Suomea, sillä käsittelytavat ja jätevoimaloiden luvat ovat erilaisia.

 

Ystävällisin terveisin

Oona Salo